6QGlGGfd

رابطه رژیم غذایی مادران باردار با دندان نوزاد

مـواد غذایـی کـه جنیـن از مـادر دریافـت می نمایـد نقـش موثـری در تشـکیل و تکامـل سـاختار دندان‌هـا در مرحلـه قبـل از رویـش آنهـا دارد تکامـل دندانهـای شـیری در مـاه دوم و سـوم جنینـی آغـاز میشـود و معدنـی شـدن آنهـا در مـاه چهـارم جنینی تا دهـه اول زندگـی فـرد ادامـه دارد. لـذا تغذیـه در تکامـل دندانهـا در زمـان معدنـی شـدن عـاج و مینای دندان در ۴ تا 6 ماهگی دوران جنینی )حاملگـی مـادر( موثـر اسـت. لـذا تغذیـه مـادر بـاردار در ایـن زمـان مهـم اسـت. در دوران بـارداری از مصـرف کافئیـن، قرصهـای خـواب آور، سـیگار و الـکل خودداری شود و برای استفاده از هر دارویی با پزشـک خود مشـورت کنید. چرا که داروها به ویـژه در سـه مـاه اول بـارداری اثـرات نامطلوبی بـر جنیـن دارنـد. بـه عنـوان مثـال مصـرف داروی تتراسـایکلین بـه خصـوص در اواخـر دوران بـارداری بـا اثـر مسـتقیم بـر سـاختمان مینـای دنـدان در حـال تشـکیل جنین باعث تغییـر رنـگ و لکهلکه شـدن آن شـده و دندان را مسـتعد پوسـیدگی پـس از رویـش میکنـد. بـه ایـن نکتـه توجـه کنیـد: بـا اینکـه مصـرف سیسـتمیک کلسـیم و ویتامینهـا در افزایـش مقاومت دندانها در برابر پوسیدگی موثر است ولـی تاثیـر موضعی مواد قندی بـر روی دندانها در بـروز پوسـیدگی نقـش جـدی تـری دارد. طـی یـک سـال اول تولـد جدیتریـن اثـرات تغذیـه مناسـب بـر رشـدونمو دندانهـا قابـل ً تغذیـه مشـاهده اسـت. بایـد بدانیـد معمـوال بعـد از سـن 12 سـالگی نقش زیـادی روی تاج دنـدان نـدارد. برخـی میگوینـد بـا وجـود اینکـه خیلـی بـه دندانهـای خـود میرسـند و از مسـواک زدن غافـل نمیشـوند دندانهـای آنها به سـرعت دچـار پوسـیدگی میشـوند. کارشناسـان بـر ایـن عقیدهانـد کـه جـدا از نقـش ژنتیـک، کمبـود ویتامینهـا و مـواد معدنـی در رژیـم غذایی دوران جنینی و سـالهای اول زندگی ضریـب پوسـیدگی دنـدان را افزایش میدهد.

کمبـود ویتامیـنA قبـل از رویـش دندانهـا موجـب ناهنجـاری در سـاختمان مینـای دنـدان میشـود. کمبـود ویتامیـنA موجـب تـورم لثـه، کاهـش محتـوای مـواد معدنـی اسـتخوان فک و شل شدن دندانها میشود. ویتامیـنA در کالژنسـازی فعالیـت دارد. کالژن پروتئین اصلی داربست لیفی بافتها از جملـه بافـت لثـه اسـت. این ویتامین لثـه را در برابـر نفـوذ با کتریهـا مقـاوم میکنـد. بهتریـن منابـع غذایـی ویتامیـنA شـامل: ویتامیـنA بـه فـرم اصلـیاش فقـط در مـواد غذایـی حیوانـی موجـود اسـت. ویتامیـنA بـه مقـدار زیـاد در جگـر وجـود دارد. در تخممـرغ میـزان محـدودی از آن یافـت میشـود و شـیر و لبنیـات منابـع خـوب ویتامیـنA هسـتند. پیش سـازهای ویتامینA یعنی کاروتنوئیدها کـه در بـدن به ویتامینA تبدیل میشـوند، که در سـبزیجات بـا رنـگ سـبز تیـره مثـل سـبزی خـوردن و اسـفناج، در سـبزیجات نارنجـی رنگ مثل هویج و کدو حلوایی و میوههای به رنگ نارنجی مثل پرتقال و گرمک وجود دارد. کمبـود ویتامیـنE نیـز قبـل از رویـش دندانهـا باعـث کوچـک مانـدن سـلولهای عاجسـاز میشـود و بـه ایـن ترتیـب عـاج دنـدان را دچـار مشـکل میکنـد. بهتریـن منابـع غذایـی ویتامیـنE شـامل: روغنهـای گیاهـی مثـل روغن آفتاب گـردان، زیتـون، ذرت، بـادام، آجیـل تـازه )فنـدق، بـادام، گـردو(، اسـفناج، کلـم پیـچ، سـویا و سـیبزمینی دارای مقادیـری از ایـن ویتامیـن میباشـند. همچنیـن روغـن سـبوس گنـدم غنیتریـن مـاده غذایـی از لحـاظ ویتامیـنE میباشـد. در میوههایـی مثـل هلـو نیـز بهطـور نسـبی این ویتامین یافت میشـود. چون این ویتامیـن محلـول در چربـی اسـت ودر بـدن تجمـع مییابـد بایـد نسـبت بـه مصـرف بیش از حـد آن احتیـاط نمـود.

با پزشکان آلا رایگان مشورت کنید تا بهترین تصمیم را برای زیبایی دندان های خود بگیرید.

برچسب ها